Hummer – Värd att dö för?


Information från Sjöräddningssällskapet
Inför hummerpremiärens första efterlängtade veckor är larmen om olyckor till havs många, och ibland dessvärre med dödlig utgång. Sjöräddningssällskapet är som vanligt redo att rycka ut och inom 15 minuter är vi på väg. Men helst av allt, vill vi hjälpa dig att tänka förebyggande, så att din fisketur blir både trygg och lyckad.

Tamp i propellern är en vanlig olycksorsak
– Får man en tamp i propellern tar det inte många minuter innan man kan ha råkat riktigt illa ut, säger Anders Bagge, stationsansvarig på Käringön och hummerfiskare.

När startskottet för hummerpremiären gått ligger hummertinorna snart väldigt tätt i norra Bohuslän, berättar Anders. Man kan nästan tro att man kan gå torrskodd över vattnet.

Ofta börjar ett tillbud med en lina i propellern, vilket ofta får till följd att båten driver runt och lägger sig med aktern mot vind och vågor och då lättare tar in vatten. Medan man försöker åtgärda problemet är det lätt att falla i det kalla vattnet. Eller, om hummertinan sitter fast i botten, kan båten i värsta fall vattenfyllas av en våg och sjunka. Hör Anders berätta om en sådan händelse – med lycklig utgång!

Inga flytlinor i vattenbrynet
– Flytlina ska användas närmast hummertinan för att undvika att linan ligger på själva buren. Sjunklina, eller blyad flytlina, används närmast flötet för att minska risken att få in linan i propellern, förklarar Anders Bagge.

Länsstyrelsen, som utövar fisketillsynen, beslagtar alla hummertinor som har flytlina närmast flötet (om inte flytlinan är blyad och därmed ändå sjunker). Det är en stor sjösäkerhetsrisk med linor som flyter i vattenbrynet, som Länsstyrelsen ser mycket allvarligt på. Vi på Sjöräddningssällskapet kan inte annat än hålla med – tamp i propellern är i särklass den vanligaste utryckningsorsaken för oss under hummerfisket. Och tillbuden är många gånger riktigt allvarliga.

Ha koll på och respektera vädret
– Det kan ju gå från väldigt lugnt, stilla väder och på ett par timmar blåsa upp och bli ganska grov sjö, särskilt om det kommer från sydväst. Då tar det inte många timmar innan vågorna är höga, och ligger man då, som hummerfiskare ofta gör, nära land kan man lätt råka illa ut, säger Anders Bagge.

Är vädret dåligt, så fall inte för frestelsen att åka ut och titta till tinorna ändå. Kolla väderprognosen ofta. Även om den inte alltid är helt tillförlitlig är det klokt att ha den som vägledning. Chansa aldrig.

Med Sjöräddningssällskapets kustväderapp, får du inte bara väderdata (kostnadsfritt levererade från YR.no), utan också en grafisk bild hur vädret faktiskt ser ut. Det är svårt att bedöma vad 15 m/s innebär, men med den grafiska bilden får du ett tydligt hum om hur det är på sjön, timma för timma.

Vårt kustväder är kostnadsfritt och finns både för iPhone och Android. Med appen kan du också skicka ett sms med din position. En extra trygghet för dina anhöriga på land. Ladda ner Sjöräddningssällskapet Kustväder.

Den som kan larma har störst chans att bli räddad
– Ett enkelt plastfodral, eller en plastpåse, kan vara skillnaden om du ska kunna larma eller inte, fortsätter Anders. Det är alltså en skillnad på liv och död.

Mobiltelefonen har gjort stor nytta de senaste tio åren. Söken vi fick genomföra förr pga oroliga anhöriga har i stort sett upphört. Men hamnar du i vattnet är telefonen obrukbar om du inte skyddat den i ett platsfodral. Genom oss kan du köpa det vattentäta mobilfodralet som utsetts till bäst i test 2012 i tidningen Råd och Rön. Fodralet kostar 250 kr. En billigare livförsäkring får du leta efter. Ta mig till online-shoppen.

Hummerfisket sker när vattnet är kallare
– Om båten tar in vatten är det lätt att instinktivt försöka sätta sig själv i säkerhet genom att simma mot land. Men det är oftast ingen bra idé, hävdar Anders.

Även vatten på 15 grader kyler ner dig snabbt och gör dig avtrubbad. Det gör att du kanske tror att du orkar mer än vad du i själva verket gör. Det bästa du kan göra om båten tar in vatten är att slå larm och stanna vid båten.

Flythjälpmedel ökar dina chanser väsentligt

Anders Bagge i fören på Ilse Sanne

Anders Bagge, sjöräddare och van hummerfiskare.

– Kylan i vattnet under hummerfisket gör att tiden blir än mer avgörande. Ett sätt att öka sin överlevnadschans betydligt är att använda flytoverall eller flytväst. Det är Anders bestämda uppfattning.

Av de som omkommer i samband med att de fallit i vattnet, är det endast en liten andel som omkommer av själva nedkylningen. Det är kombinationen kyla och vatten som är farlig. Risken är stor att du omkommer genom drunkning, när du inte längre orkar hålla huvudet ovanför vattenytan.

Läs om hypotermi, vad som händer med kroppen när den kyls ner.

Vid fara; ring 112 eller anropa på VHF kanal 16
– Tveka aldrig på att larma. Är du det minsta osäker på ditt läge eller din situation ska du alltid – utan undantag – slå larm, fastslår Anders.

I Sverige följer vi FN:s rekommendation på hur sjöräddningen är organiserad. Det finns en ansvarig myndighet, Sjöfartsverket, som genom Flyg- och sjöräddningscentralen (JRCC) larmar ut lämpliga och tillgängliga räddningsresurser. Sjöräddningssällskapet är den enda aktören som har sjöräddning som sin enda uppgift. Vi är också den enda aktören som är tillgängliga dygnet runt, året om – med 15 minuters inställelsetid. 70 % av all sjöräddning i Sverige svarar de frivilliga sjöräddarna för, utan en enda krona från staten.

Vi har sjöräddare som ställer upp med sin tid gratis och gör jobbet dygnet runt, året om. Men räddningsbåtarna, räddningsstationerna, utbildningen av sjöräddarna och mycket annat kostar så klart pengar. Du behövs, som medlem eller som givare, om vi ska kunna fortsätta att rädda liv till sjöss.

Vi tackar alla våra medlemmar, för att de är med och finansierar sjöräddning i Sverige, genom att hjälpa till även när läget inte är akut. Som medlem är hjälpen aldrig längre bort än ett telefonsamtal.

Oroa inte dina anhöriga i onödan
– Tala om för dina anhöriga när du går ut och när du planerar att vara tillbaka. Men blir du försenad, glöm inte bort att meddela dem, tipsar Anders.

Även om det händer mer sällan idag, så inträffar det att vi larmas ut av oroliga anhöriga. Det är absolut en säkerhet att anhöriga kan slå larm om ens kära inte återkommer som de sagt. Men om det inte råder någon fara, är det så klart en onödig kostnad och än värre, en onödig oro för de som väntar på land. En laddad mobil i ett vattentätt fodral och kontinuerlig kontakt med nära och kära är viktigt.

Motorhaveri och övertro till navigationshjälp
– Det är inte helt ovanligt att fritidsfiskare inte haft igång båten på hela året, utan skrämmer igång båtmotorn strax innan hummerpremiären. Sedan när båten kommer ut i lite sjögång så skvalpar det runt i tanken och så kommer det upp en massa skit i filtren som leder till motorstopp. Vi har varit ute på många sådana larm berättar Anders.

Motorhaveri är en annan vanlig anledning till att sjöräddarna rycker ut. Se till att din båtmotor är servad och klarar av sin uppgift på sjön.

Sjökortsplottrar är ingen nyhet, men det finns idag en uppsjö av tekniska hjälpmedel som också är tillgängliga för de flesta. Detta gör att folk idag är mer benägna att ge sig ut på ovana vatten, där man inte är helt bekant med hur det ser ut under ytan. Det är därför värt att nämna att det ibland finns en övertro för hur exakta alla tekniska navigationshjälpmedel är. Man ska alltid ha säkerhetsmarginal, och glöm inte bort vanlig hederlig utkik och konsten att läsa ett papperssjökort.

Regler för hummerfisket 2012/2013
Regler för säsongens hummerfiske hittar du på Havs- och vattenmyndighetens hemsida.

_______________________________________________________________________________________________________________

Vi är en ideell förening som räddar liv till sjöss

Sjöräddningssällskapet startades av eldsjälar för över 100 år sedan. Och så är det fortfarande. Alla räddningsbåtar har frivillig besättning som är beredd att ställa upp dygnet runt, året om. Vi står för 70 procent av sjöräddningen i Sverige, utan bidrag från staten. Hela verksamheten bygger på gåvor, medlemskap och ideella insatser.
Läs mer om Sjöräddningssällskapet ›

Det här inlägget postades i Diverse och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s