Marstrand Big Boat Race


Peter Gustafsson med J-båtarna Blur och bloggen med samma namn ligger bakom helgens succé, första upplagan av Marstrand Big Boat Race som seglades under perfekta förhållanden på Marstrandsfjorden.

Kappseglingen är arrangerad av seglare för seglare som vill segla bansegling på dessa fantastiska vatten. Idén kom efter förra årets RC44-seglingar, då värdstjärnorna öste beröm över Marstrand, och alla undrade varför vi inte själva seglar mer på fjorden.

Målsättningen var att göra en regatta med seglarna i fokus. Reserverad brygga, gratis frukost, kul sociala aktiviteter och fina priser men framförallt bra kappsegling och kommunikation mellan tävlingsledning och seglare. Enkelt och kul!

Till slut kom 37 båtar med SRS över 1.22 till start, från J/97 till en X-50. Flera entypsklasser tog chansen att värma upp inför stora mästerskap senare i sommar. X-99 och Farr 30 samlade 4 båtar var. Även First 35 hade samlat 4 båtar. Många namnkunniga seglare var på plats och alla ville mäta sina krafter mot europamästarna i havskappsegling (Feelgood) och Farr 30 (Farrbar 2).

Lördagen bjöd på 8-12 m/s och strålande sol. Utmanande förhållanden för många, men utan alltför mycket dramatik förutom att Cheetah 30 bröt masten under en undanvind där man gjorde 15-18 knop. Många seglare var heta, och det krävdes flera omstarter innan fältet kom iväg. Framåt eftermiddagen ökade det ännu mer och tredje seglingen ställdes in, vilket uppskattades av de flesta. I ledning efter första dagen var Stefan Kylebäck/Pär Larsson och Ola Sandell i varsin First 40.

Söndagen var något lugnare och tre seglingar genomfördes i 6-9 m/s. Ännu en gång var seglarna offensiva och många av toppbåtarna blev tagna för tjuvstart. Femte och sista racet gick i mål vid Södra Strandverket inne i hamnen och sedan följde prisutdelning på bryggan.

1st J/109 Blur Peter  Gustafsson 22.5
2nd  Dominant 105  Lady  Godiva Anders Dahlsjö 39.0
3rd Farr30 Mrs Freckles Lena Bøymo Having  44.5
4th First 40 La Veuve Noire Stefan Kylebäck/Pär Larsson 45.5
5th X-50 Krabat Håkan Svensson 48.0

Alla resultat.

Regattan är ett samarrangemang mellan Blur.se, Marstrand Race Committee och North Sails.

Det här inlägget postades i Segling och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Marstrand Big Boat Race

  1. Ping: Marstrand Big Boat Race | media | BLUR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s