Ocean Race vs Volvo Ocean RaceJag har funderat på det länge och ställt frågor men inte fått svar. Och jag är inte den ende. Varför envisas Göteborgs Posten, Sveriges Radio och Sveriges Television med att konsekvent kalla Volvo Ocean Race enbart för ”ocean race”? Det finns ett antal ocean races runt om i världen, Vendee Globe, Global Challenge, Sydney Hobart, Fastnet etc. Ocean Race är bara ett samlingsnamn för en lång havskappsegling, Volvo Ocean Race är namnet på själva tävlingen. Varför vill man inte nämna namnet Volvo i sammanhanget? Blir det kommersiellt då? När det handlar om minskad bilförsäljning, finanskris och varsel har dessa medier inga som helst problem att nämna namnet Volvo.
På Whitbread-tiden var det aldrig några problem, då hette tävlingen Whitbread Round The World Race vilket också återgavs korrekt i samtliga medier. Whitbread är som bekant namnet på det ölmärke som gav namn åt tävlingen 1973.
Vad beträffar andra sporter så har GP och public servicemedierna inga som helst problem att rapportera om LG Hockey Game eller matcher i Swedbank Arena, Löfbergs Lila Arena, Läkerol Arena eller Kinnarp Arena.

Jag ställde frågan till Per Kahl, seglingsansvarig på Radiosporten, Lars Lundström, sportchef på GP och Jan Axelsson, programdirektör för nyheter och sport på Sveriges Television.

Lars Lundström på GP svarade så här:

”Det är nog bara när vi använt TT-texter som Volvo har försvunnit. TT envisas nämligen med att kalla tävlingen Ocean Race och när vi publicerat en sådan text har vi i så fall helt enkelt glömt att lägga till Volvo. När vi själva producerat texter kallar vi tävlingen vid dess rätta namn.”

I så fall är det snarare regel än undantag att dom glömmer, senast i rapporten i gp.se om etappsegern för E3 i Rio.

Per Kahl på Radiosporten hänvisade till ett större inslag i samband med målgången i Rio (där dom också där kallade tävlingen för ”ocean race”) och säger i övrigt så här.

”Vi har valt att följa tävlingen ur ett nyhetsperspektiv. Det vill säga
att när det händer något som, efter journalistisk värdering, platsar i
nyhetsflödet så rapporterar vi.
Det innebär att vi t.ex hade intervju och rapport i går när E 3 vann
etappen. Vi hade nyhetsrapportering när E 3 fick poängavdrag, vi hade
rapportering när man sökte nödhamn på Filippinerna. (Nu var det ju inte Filippinerna, det var Taiwan. Red. anm)
I de två tidigare Volvo Ocean Race hade vi en specialsatsning med
regelbundna telefonkontakter med båtarna och websida. Vi valde att inte
göra så den här gången.

När det gäller namnet på tävlingen så är vi generellt försiktiga med
sponsorsnamn. Ibland använder man, ibland använder man en lämplig
synonym, i förhoppningsvis skön blandning.
Lyssna på en hockeysändning så skall du höra att Kinnarps arena
blandas med i Jönköping o.s.v.

Personligen var jag tidigare kritisk till att säga ”ocean race” med
tanke på att det planerades en konkurrerande tävling som hette ”the
race” (jag har glömt/förträngt hur det blev med den).
Däremot ser jag ingen större sammanblandningsrisk med de tävlingar du
nämner, som ganska markant skiljer sig från Volvo Ocean Race.

Att Whitbread på sin tid slank igenom tror jag berodde på att deras
produkt är snudd på okänd i sverige. Om jag inte minns helt fel så var
deras skäl till att dra sig ur sitt sponsorsåtagande att
marknadsundersökningar visade att det var fler som trodde att
Whitbread var en seglingstävling är ett bryggeri.

Hoppas du är nöjd med svaret
hälsar

Per Kahl
Radiosporten
Sveriges Radio”

Jan Axelsson på SVT har inte svarat alls. Än så länge.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Ocean Race vs Volvo Ocean Race

 1. Anonymous skriver:

  >Lysande!

 2. Anonymous skriver:

  >Lysande!

 3. Tollstoj skriver:

  DN galan går bra att nämna i publicservice media tydligen, det är en tråkig samling mäniskor som jobbar med sport nyheter i kvällspress radio och tv,

 4. Tollstoj skriver:

  DN galan går bra att nämna i publicservice media tydligen, det är en tråkig samling mäniskor som jobbar med sport nyheter i kvällspress radio och tv,

 5. Anonymous skriver:

  Nog en skillnad mellan public service och tidningar.För GP är Volvo en betalande kund eller icke betalande prospect. Nog kruxigt för GP och veta hur man skall ställa sig. Volvo putsar ju in en massa SEK i annons intäkter varje år.För public service är det nog lättare, se skall väl inte syssla med att bygga kommersiella varumärken….Det är inte deras affärside.Bosse

 6. Anonymous skriver:

  Nog en skillnad mellan public service och tidningar.För GP är Volvo en betalande kund eller icke betalande prospect. Nog kruxigt för GP och veta hur man skall ställa sig. Volvo putsar ju in en massa SEK i annons intäkter varje år.För public service är det nog lättare, se skall väl inte syssla med att bygga kommersiella varumärken….Det är inte deras affärside.Bosse

 7. Stefan Blom skriver:

  Självklart har inte SR/SVT några affärsideer om att bygga varumärken mer än sitt eget…och just därför borde de vara glada att världen fyller tiden med olika aktiviteter så att mediekanalerna kan fylla sina programtablåer med content. Om inte Volvo och andra kommersiella intressen haft möjlighet till varumärkesexponering så hade inte medierna haft något att rapportera om alls…Detta resonemang är kanske på lite för hög nivå och till varför inte SVT nämner Volvo anser jag nästan som journalistiskt fel…de förvränger ju verkligehetn och det skall väl inte fri television som SVT ägna sej åt…jaja…jag fattar varför de inte vill nämna Volvo för det är ju kommersiellt.Kika på TV4 istället :-)// Stefan Blom

 8. Stefan Blom skriver:

  Självklart har inte SR/SVT några affärsideer om att bygga varumärken mer än sitt eget…och just därför borde de vara glada att världen fyller tiden med olika aktiviteter så att mediekanalerna kan fylla sina programtablåer med content. Om inte Volvo och andra kommersiella intressen haft möjlighet till varumärkesexponering så hade inte medierna haft något att rapportera om alls…Detta resonemang är kanske på lite för hög nivå och till varför inte SVT nämner Volvo anser jag nästan som journalistiskt fel…de förvränger ju verkligehetn och det skall väl inte fri television som SVT ägna sej åt…jaja…jag fattar varför de inte vill nämna Volvo för det är ju kommersiellt.Kika på TV4 istället :-)// Stefan Blom

 9. Anonymous skriver:

  TV4. Visst. Men då blir pucken likadan som för GP.Menar att det spelar inte så stor roll vad vi försöker hälla i maskineriet.Antingen är det ett kommersiellt, det finns spelregler för dessa.Eller ideellt/public service, dessa har sina regler.Segling är inte attraktivt som publiksport. Det är väl bara för oss att fatta detta. Tyvärr. Stora frågan är inte vem som skriver om vad, utan hur kappsegling blir mer populärt. Inget lätt ämne som sagt. jag tycker det är bra att Fredriksson ligger på media, Du filmar osv. Jättebra. Bosse

 10. Anonymous skriver:

  TV4. Visst. Men då blir pucken likadan som för GP.Menar att det spelar inte så stor roll vad vi försöker hälla i maskineriet.Antingen är det ett kommersiellt, det finns spelregler för dessa.Eller ideellt/public service, dessa har sina regler.Segling är inte attraktivt som publiksport. Det är väl bara för oss att fatta detta. Tyvärr. Stora frågan är inte vem som skriver om vad, utan hur kappsegling blir mer populärt. Inget lätt ämne som sagt. jag tycker det är bra att Fredriksson ligger på media, Du filmar osv. Jättebra. Bosse

 11. Fredrik skriver:

  Vad jag vänder mig emot är inkonsekvensen i att ibland godtyckligt nämna varumärken och ibland inte. Och att SR/SVT och GP de facto hittar på ett eget namn på en tävling istället för det riktiga bara för att de inte vill nämna ett varumärke. Det kan, som Stefan påpekar, inte vara journalistikens uppgift.Att segling inte är populär som publiksport, det får vi leva med, likaså att den är svår att förstå för icke insatta, men när TV, radio och tidningar äntligen rapporterar från Volvo Ocean Race så tycker jag att det är ett rimligt krav att dom kallar tävlingen för sitt rätta namn.

 12. Fredrik skriver:

  Vad jag vänder mig emot är inkonsekvensen i att ibland godtyckligt nämna varumärken och ibland inte. Och att SR/SVT och GP de facto hittar på ett eget namn på en tävling istället för det riktiga bara för att de inte vill nämna ett varumärke. Det kan, som Stefan påpekar, inte vara journalistikens uppgift.Att segling inte är populär som publiksport, det får vi leva med, likaså att den är svår att förstå för icke insatta, men när TV, radio och tidningar äntligen rapporterar från Volvo Ocean Race så tycker jag att det är ett rimligt krav att dom kallar tävlingen för sitt rätta namn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s