Fredrik Lööf – Nu är han störst


Foto Maja Susling/Scanpix

Vi har inte många internationella seglarprofiler i lilla Sverige. Hittills har det varit Pelle Petterson, nu 80 år ung. Det finns flera på tio i topplistan, Mange Olsson, Roger Nilson, Klabbe Nylöf, Gurra Krantz och nu även Martin Krite och Martin Strömberg. Men ingen så outstanding som Pelle Petterson. Han är historisk, legend och blev som förste seglare invald i Hall of Fame som startades 2011. Ett självklart val, den stora frågan var vem som skulle väljas in 2012. Jag tror att det valet är tämligen enkelt nu. Fredrik Lööf.

Fredrik, född 1969, fick sin första båt, en träoptimist när han var tre år. Kappseglar Starbåt och Finnjolle, har ställt upp i sex OS och kommit trea två gånger. Brons i Finnjolle i Sydney 2000 och i Peking 2008 med Anders Ekström. Och nu, sjätte gången gillt, guld i Starbåt i London med Max Salminen.
Dessutom två VM-guld och tre EM guld i Starbåt. Fredrik säger själv att han ställer stora krav både på sig själv och omgivningen vilket intygas med ackuratess av dem som jobbar med honom. Ibland är han rent av jobbig. Men hade han inte varit det hade han nog ingen guldmedalj hängande om halsen.

Jag gjorde en intervju med Fredrik för tio år sedan när han hade seglat Volvo Ocean Race ett par etapper på svensk-finsk-italienska Amer Sports One tillsammans med Grant Dalton och Roger Nilson. Han sade det aldrig men jag fick uppfattningen att den typen av långsegling tillsammans med 10 andra lika jobbiga typer inte var det optimala för Fredrik Lööf.

Så vad händer nu? Starbåten är inte med i Rio 2016 men vi vill förstås att Fredrik Lööf ska vara med. Men i vilken båt?

Fredrik Lööf har tagit över. He is the King, störst av de största. Vi är många som bugar.

Det här inlägget postades i Seglarporträtt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Fredrik Lööf – Nu är han störst

  1. Thomas Ottosson skriver:

    Du glömde nämna att han även har vunnit ett antal VM i Finnjolle.

  2. akefredriksson skriver:

    Tack. Jag försökte leta efter finnjolleresultaten men hittade inte. Vet du var och när?

  3. Thomas Ottosson skriver:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s